пʼятницю, 29 травня 2020 р.

Сторінки історії централізованої бібліотечної системи міста Горішні Плавні

В 1978 році  площа  бібліотеки збільшилась до 300 кв.м.  Приміщення абонемента і читальної зали мали окремі входи. Кількість місць читальної зали збільшилась до 32-х.

У 1988 році  рішенням виконкому № 11 від 21 січня Комсомольської міської ради «Про створення централізованої бібліотечної системи м. Комсомольська» та наказу № 2  від 22 січня 1988 року міського відділу культури створена Комсомольська ЦБС. До її складу увійшло 5 бібліотек.

Наказом  № 1 Комсомольської ЦБС від 22 січня 1988 року  бібліотека-філія  № 5 Кременчуцької ЦБС перейменована в центральну міську бібліотеку для дорослих. Директором Комсомольської ЦБС призначена Трещова Зоя Григорівна; зам. директора по роботі з дітьми – Бурдуковська Тетяна Іванівна.

На початку листопада 1988 року центральна міська бібліотека переїхала у нове, спеціально спроектоване для бібліотеки приміщення, загальною площею 1050  кв. м.

  
В ньому розмістилися:  юнацький абонемент, читальна зала на 64 місця, абонемент, окремі книгосховища кожного відділу. Завдяки лекційній залі на 60 місць та літературно-музичній вітальні бібліотекарі отримали довгоочікувану можливість проводити різноманітні заходи в стінах бібліотеки. В перші роки після централізації були придбані: піаніно, 2 телевізори, музичний центр, ксерокс. Для роботи в бібліотеках ЦБС були залучені нові кадри з вищою та середньо-спеціальною освітою.

Наприкінці 1988 року  книжковий  фонд бібліотеки складав 78,2 тис. примірників, читачі – 5,1 тис.( з них 870 – юнацтво); 34,7 тис. відвідувань, книговидача – 111,4 тис. примірників.

На початку  1990-х років  центральна міська бібліотека  стала одним  із центрів  організації дозвілля населення у нашому молодому місті. В літературно-музичній вітальні відбувались засідання клубу «Любителів літератури і мистецтва», дискусії, обговорення книг, читацькі конференції, літературні, музичні, естетичні години та ін.  З нагоди  30-річчя міста проведено Свято книги. Серед читачів  популярні дні інформації нових надходжень, які відбувались один раз на місяць в лекційному залі. Для перегляду виставлялась вся нова література, що надійшла до відділів ЦМБ. Ознайомившись з новими книгами, читачі користувалися можливістю попереднього замовлення вподобаної літератури.

Але поступово фінансування зменшилось, а  з 1995 року  майже припинилось. Заробітну плату працівникам видавали із затримкою. Щоб уникнути радикального скорочення штату в період з січня по вересень 1997 року весь колектив бібліотеки був переведений на 0,5 ставки. Наступного, 1996-го року почались пошуки коштів для придбання літератури. Бібліотекарі звернулись до читачів з пропозицією організувати фонд літератури, яка формується за рахунок благодійних внесків (фонд читацької ініціативи). Акція розпочалась у квітні 1996 року. Перші 10 художніх книг придбані для абонемента за рахунок коштів, які добровільно внесли працівники бібліотеки і активні читачі. Так за перший рік цієї акції на зібрані  кошти було придбано літератури на 706 грн., то у 1997 році – на 5 тисяч, у 1999 році – на 15 тисяч, а у 2000 році – на 19 тисяч грн. За рахунок благодійних внесків якісно покращився книжковий фонд бібліотеки і, починаючи з 1998 року, покращились основні показники роботи бібліотеки.

В 1996 році,  за підтримки громадської організації «За професійну допомогу» (директор Волочай С. П.), бібліотека прийняла участь у конкурсі проектів, оголошеного Міжнародним фондом «Відродження». Завдяки цьому, дані про бібліотеку безкоштовно включені до щорічника «Путівник по бібліотеках світу», який друкується  у  Мюнхені (Німеччина).

У  вересні 1997 року бібліотека відзначила своє 30-ти річчя.
30 вересня 1998 року вперше відбувся Всеукраїнський день бібліотек. На святі були присутні всі бібліотекарі міста (ЦБС та інших бібліотек міста).


Так минули ще двадцять років плідної праці…

Немає коментарів:

Дописати коментар