середа, 20 травня 2020 р.

«Візерунки долі» : 21 травня – День вишиванки

  
День вишиванки – поки ще не офіційне і відносно нове народне свято. Воно покликане  сприяти єдності і культурному відродженню українського народу. Відзначається в третій четвер травня; в цьому році  припадає на 21 травня.
Напередодні День вишиванки постійна сторінка «Бібліофішк@» пропонує переглянути матеріали  періодичної преси про нашу своєрідність, духовну спадщину, традиційно-побутову культуру. Матеріал, поданий у цьому випуску, знаходиться в читальній залі центральної міської бібліотеки м. Горішніх Плавнів за адресою: вул. Миру, 22. Скористайтеся ним, як тільки мине карантин.

В культурі будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка – яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми витоками сягає незапам’ятних часів. За свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота,  елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. – IV ст. н. е. 


«Етнос», в перекладі з грецької, означає «народ». Історична спільність, яка склалась на певній території, має особливу мову  і культуру,  усвідомлює свою єдність і відмінність від інших, що зафіксовано в етнонімі (самоназві) народу. Душею етносу є культура. Українці, як і інші народи, мають свої звичаї та традиції, які склалися протягом багатьох століть. Лише осмисливши минуле, можна краще зрозуміти сьогодення і уявити прийдешнє…

Одяг в етностилі   – не копіювання народного вбрання, а вишукана й стилізована колекція для тих, хто прагне чогось справжнього й натурального на противагу фаст-фешн. Дещо про естетику сучасного українського модного етно – у нашому огляді:


Сучасне етно // Жінка. – 2016. – № 8. – С.22-26  : фот.

Франківська етнодизайнерка Любця Чернікова поєднує старовинні техніки з сучасним стилем, щоразу вражаючи своїх прихильників новою колекцією:


Кириленко Н. Любця Чернікова : «Хочу жити та творити комфортно і в любові» / Наталія Кириленко // Жінка. – 2017. – № 4. – С.4-7.


Українські бренди приємно дивують розмаїттям сучасних вишиванок. Виберіть свій образ у етностилі: 


Сотнікова О. Усі вишиванки барви / Оксана Сотникова, Наталія Янкова // Жінка. – 2018. – № 7-8. – С.22-23 : фот.

Етнічні візерунки популярні в усьому світі і чудово поєднуються з речами з повсякденного гардероба. Не обов'язковий такий привід як  День незалежності, щоб приміряти злегка романтичний і дуже цікавий образ з вишиванкою. Національний мотив буде доречний в ресторані, на концерті або в кіно, де також треба мати стильний вигляд:


Стильный мотив // Лиза. – 2016. – № 34. – С.6-7 : фот.


Вишиванки підкорюють світ моди. Сьогодні це не тільки символ України, а й тренд, який полюбили зірки в усьому світі. Вишиванка виглядає доречно в офісі і на вечірці:


Новая традиция // Лиза. – 2016. – № 34. – С.4-5 : фот.


Сорочка шилася з домотканого лляного чи конопляного полотна і за кроєм складалася із сакральних фігур – чотирикутників, а на грудях, комірцях, манжетах і рукавах вишивалися священні коди, які несли особливу захисну та гармонізуючу силу:


 Головецька О. «Неначе долю хрестиком вела…» / Ольга Головецька // Жінка. – 2016. – № 8. – С.12-13.

Старовинні сорочки кроїли кількома досить простими способами, але сама сорочка з уставками вважається суто українською:


Крій і шиття вишиванки : [розкрій та майстер-клас з остаточного збору вишиванки] // Жінка. – 2016. – № 8. – С.28-29 : іл.

Українська сорочка: крій, шиття та візерунки долі:


Шиємо вишиванку : [від вибору тканини – до догляду за готовим виробом] // Жінка. – 2018. – № 7-8. – С.24-29 : схема.

До наших днів дійшло 10% історичного чоловічого одягу проти 90% жіночого – жіночого, а дитячого вбрання – не більше 1%, та і не у всіх була можливість мати гарний вишитий одяг для дітей…


Радзієвська В. У гардеробі дівчини на виданні мало бути від 30 до 46 сорочок, у хлопця – від трьох до 10: до церкви часто ішли босоніж, чоботи взували, коли заходили у храм / Валерія Радзієвська // Країна. – 2018. – 5 липня (№ 26). – С.31-33 : фот.

Дитячі речі, створені власноруч, завжди викликають теплі емоції. Лаконічні за вишивкою та кроєм, вони покликані показати, що кожна мама може створити надзвичайну сімейну реліквію – першу сорочку для своєї дитини:


 Маленькі радощі // Українська вишивка. – 2017. – № 1. – С.8-9, 34-35 : схеми.

Традиційно сорочки на Полтавщині вишивали білим, червоним і коричневим кольорами, адже їх можна було отримати за допомогою природних барвників. Проте яскравим винятком була синя вишивка:



Макієва Р. Барви Полтавщини / Роксана Макієва // Українська вишивка. – 2017. – № 1. – С.12 -13, 28-29 : схеми.


Українська вишивка – це багате розмаїття швів і художня досконалість орнаментів, а передусім – глибинна знакова система, яка пов’язує нас з усіма сущими – з духом-творцем і матір’ю-природою, оберігає та гармонізує наше життя. Долучитися до неї можна, тільки якщо самому взяти у руки голку:


Код щасливої долі : [схема автентичної вишивки] // Жінка. – 2016. – № 8. – С.30-31 : схема.


Певне, сережки й кулон з вишитими мініатюрами найкраще пасуватимуть до вашої нової вишиванки. Пропонуємо вам кілька варіантів схем міні-вишивки і радимо почати з нескладного орнаменту. Це дуже філігранна робота, але у вас неодмінно вийде:


Вишукано й неповторно // Жінка. – 2018. – № 7-8. – С.31: іл.


Прикраси та аксесуари з вишивкою, які створені, опираючись на старовинні традиції пращурів у поєднанні з сучасними трендами моди. Вони яскраві та стильні, вишиті нитками або бісером і підкреслять індивідуальність:


Яскраві акценти // Українська вишивка. – 2017. – № 2-3. – С.10-13: схеми.


Ці оригінальні прикраси для оселі, їх теплі кольори,  цікавий дизайн викликатимуть гарні емоції у будь-яку пору року:



Святкові дарунки // Українська вишивка. – 2017. – № 1. – С.30-31 : схема.


Навіть найменший знак поваги стає надзвичайно приємним, якщо у нього вкладено щирі емоції й теплі почуття. Даруйте любов своїм рідним, творячи маленькі дива: 


Святкові листівки // Українська вишивка. – 2017. – № 1. – С.32-33 : схеми.

Блокноти, записники та щоденники давно увійшли в повсякденне життя сучасної ділової людини. Сьогодні аксесуари не лише необхідний предмет, а й елемент іміджу, який підкреслює індивідуальність:


Ділова Україна // Українська вишивка. – 2017. – № 4-6. – С.34 : схема.


Символ вічної дороги у земному і потойбічному світах, благословення, зустрічі й прощання – це наш український рушник. Саме український рушник із хлібом-сіллю, що ним вітають дорогих гостей став візитівкою України у всьому світі:


Дорогою пращурів // Українська вишивка. – 2017. – № 2-3. – С.8-9 : схема.

Традиційна вишивка Полтавщини відрізняється не лише багатством технік і швів, але й надзвичайними орнаментальними композиціями:


Вишуканість. Рушник / з приватної збірки Ніни Севастьянової // Українська вишивка. – 2017. – № 1. – С.4-5 : схема.



Діти – наше майбутнє. Що вкладемо в них зараз, те і виросте. 
День вишиванки – гарний привід розкрити малечі всі грані любові до своєї батьківщини.         У цьому допоможуть не лише вишиванки і віночки: заспівайте разом українські пісні, приготуйте вареники, розпочніть вишивати хрестиком міні-вишивку, розкажіть українську казку...  І головне: спілкуйтеся таким чином якомога частіше, не лише на свята.


 Робимо все, 
щоб Ви обирали з кращого!

Немає коментарів:

Дописати коментар