пʼятницю, 27 вересня 2013 р.

Ярмарок бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: рухаємось вперед» 24-25 вересня

Програма «Бібліоміст» спільно з Міністерством культури України, Національною парламентською бібліотекою України (НПБУ) та Українською бібліотечною асоціацією (УБА) провела третій ярмарок бібліотечних інновацій у Києві 24-25 вересня 2013року.


Найцікавіші, найбільш корисні для громад приклади діяльності бібліотек представили учасники міжнародного форуму «Сучасна бібліотека: рухаємось вперед», але в новому ще сучаснішому форматі - на Олімпійському стадіоні, без довгих офіційних промов та презентацій, з динамічними виступами, конкурсами. Цього року девіз ярмарку - "Рухаємось вперед", щоб бібліотекарі та їхні партнери, в тому числі журналісти, поговорили про те, як далі рухатися, як будуть працювати комп'ютеризовані бібліотеки.


Мені пощасливило приймати в ньому участь. У мене було два дуже захопливі дні. Вони були присвячені навчанню, обміну досвідом. Програма заходу включала презентацію бібліотечних інновацій, тематичні секції, ток-шоу про розвиток бібліотечної галузі за участю гостей з країн Європейського Союзу та Америки, майстер-класи, виступи експертів, фестиваль бібліотечного відео. А родзинкою заходу став конкурс на звання «Супербібліотекар», який визначив найбільш креативного, харизматичного, досвідченого фахівця-новатора у своїй галузі.


Ярмарок урочисто відкрив міністр культури України Леонід Новохатько, який зазначив:«Бібліотекарі повинні бути духовним двигуном нашого суспільства».

Посол США в Україні Джеффрі Р. говорив про те, що їхні бібліотеки в свій час стали нарізним каменем демократії країни.


Директор програми «Бібліотміст» Матей Новак побажав усім учасникам ярмарку дискомфорту, адже саме відчуваючи і знаходячись в «екстра» ситуації людина прагне до ліквідації неспокою, концентруючи і мобілізуючи усі свої сили.

Шеф-редактор 5-го каналу Володимир Мжельський наголошував що необхідно ламати стереотипи «Бібліотека - хатинка для читання», а переходити до поняття нової сучасної бібліотеки з якісно іншими поглядами, яка має вплив на місцевих жителів, - вплив, що поступово зростає.


Сучасна бібліотека має запроваджувати нові інформаційні технології, має виходити на діалог з тими, хто не користується нею. Ярмарок надихнув на нові ідеї, проекти, які потрібно втілювати в життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар