понеділок, 25 травня 2020 р.

Історія бібліотеки-філії №2

Перша бібліотека в селі Дмитрівка була створена при Покровській церкві, яка була збудована в 1842 році у сторожовому приміщенні. Це було невелике зібрання книг, в основному релігійних. Також при церкві діяла церковно-прихідська школа. Це був перший культурно-освітній сільський заклад. Проіснувала церква  до 30-х років 20 століття і була зачинена у 1931 році, а майно знищене й розграбоване. У 1963 році було зруйновано і саму будівлю церкви. 

У 1920  році була організована хата-читальня,  яка відігравала значну роль у ліквідації неписьменності. За спогадами, хата-читальня дещо нагадувала читальну залу, де збиралася молодь, яка колективно читала газети. Проводилися бесіди, лекції, організовувались виступи художньої самодіяльності. Хата-читальня мала невеликий книжковий фонд, література була російською і українською мовами, в основному політичного спрямування. Вона проіснувала до 1960 року. Зараз у цій будівлі мешкають люди.   

Хата-читальня у  20-60-х роках.
У 1953 році у селі Дмитрівка збудовано сільський клуб, у приміщенні якого в 1966 році створили сільську бібліотеку.  Фонд постійно поповнювався новими книгами. Було дуже багато дитячої літератури. На ті часи це був найбільш відвідуваний заклад села, бо люди багато читали.
             
У 2003 році бібліотека була переведена до приміщення громадського центру (будівля старої 8-річної школи), де знаходиться і донині. Книжковий фонд в бібліотеці налічує зараз 8000 примірників книг. При бібліотеці організований жіночий клуб «Орхідея». Постійно проводяться соціокультурні заходи, організовуються книжкові виставки, тематичні полички. Особлива увага приділяється популяризації краєзнавчої, патріотичної  літератури, екологічному вихованню. 

Бібліотека в наші дні.
Бібліотека тісно співпрацює з місцевою громадою. Спільно з клубом «Орхідея», сільським клубом, спортивним клубом, клубом «Пам'ять» бібліотека приймає активну участь у проведенні Дня села, Дня пам’яті та примирення, Дня пам’яті Чорнобиля, Свята Купала, Дня Святої Трійці.

В наш час не обділені увагою й  читачі похилого віку. Це особлива категорія людей, які дуже люблять читати, але не можуть дістатися до бібліотеки. Для них проводиться обслуговування на дому.

За останні роки покращилось надходження до бібліотеки нової літератури для дітей та дорослих, що сприяло збільшенню кількості відвідувань читачів.

У різні роки бібліотекарями працювали Рябека Л.І, Сімяник Н.О., Сімушина А.І.. З 2013 року на посаді бібліотекаря в філії №2 працює Черевко Тетяна Миколаївна - професіоналка своєї справи, відповідальна і працьовита, вона користується авторитетом і повагою серед колег та користувачів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар