пʼятницю, 15 травня 2020 р.

Онлайн-урок «День Європи. Як все починалось»



Для кожної людини в цілому світі рідна країна завжди найкраща.  Україна  –  це  наша земля, наш рідний  край  з багатовіковою історією. Географічно Україна належить до Європи. Зараз Україна торує свій шлях до Євросоюзу. 
Які етапи становлення пройшов Європейський Союз? Що святкується на День Європи? Щоб відповісти на ці питання, звернемося до історії створення  ЄС.

70 років тому, в час, коли людство ще не відійшло від травм  Другої  світової  війни,  міністр закордонних справ Франції  Робер  Шуман представив своє бачення майбутнього Європи.


9 травня 1950  року, в Парижі,  Робер Шуман  закликав  Францію,  Німеччину  та  інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості і утворити нове об’єднання.  Майже через рік, 18 квітня 1951 р. було підписано Паризький договір  про створення Європейського об’єднання вугілля та сталі (ЄОВС). До складу увійшло 6 країн – Франція, Німеччина, Бельгія,  Італія,  Люксембург, Нідерланди.
Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової зброї одна проти одної, тим самим забезпечивши мир на європейському континенті.

На Міланському саміті  1985 р. лідери європейських країн вирішили увічнити день проголошення Декларації  Шумана і щорічно відзначати 9 травня  як  «День Європи».
Так  9 травня стало «Днем Європи».
День Європи, разом з єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символом Європейського Союзу як політичної сили.



Хроніка вступу до об’єднаних країн:

У ході першого розширення Європейського співтовариства до нього приєдналися держави :
     
1973 – Данія, Велика Британія, Ірландія;
1981 – Греція;
1986 – Португалія, Іспанія.

1 листопада 1993 року Маастрихтський договір закріпив назву Європейський Союз  та його структуру.

Нове об’єднання стрімко росло:

1995 -  Фінляндія, Австрія, Швеція.

1 травня 2004  –  найбільше розширення ЄС усіх часів:
вісім східноєвропейських країн – Латвія, Литва, Естонія, Польща, Словенія, Словаччина, Чеська Республіка;
середземноморські острови – Мальта,  Кіпр.

2007 – Болгарія, Румунія.

1 липня 2013 – Хорватія.

Станом на травень 2020 року Європейський Союз об’єднує  27  країн.


31 січня 2020 року Велика Британія вийшла з Євросоюзу


На референдумі 23 червня 2016 року 51,9 відсотка британців підтримали Brexit, проти проголосували 48,11 відсотка.
22 січня 2020 року британський парламент проголосував за умови, на яких країна залишає ЄС.
До кінця року Британія продовжить дотримуватися правил ЄС, проте більше не матиме своїх представників в європейських інституціях. Паралельно сторони продовжать домовлятися про подальшу економічну й безпекову співпрацю.
Британія стала першою країною, що виходить з ЄС, залишивши блок 27 країн-учасниць після 47 років свого членства. 



День Європи в Україні було встановлено «… враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…». Цьому святу в Україні вже 17 років.  Згідно з Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 року свято проводиться щорічно у третю суботу травня. Тож найближчої суботи, 16 травня, Україна відзначатиме День Європи.

Цьогоріч заходи до Дня Європи проходять онлайн через мережу Інтернет, у зв’язку з запровадженим у державі карантином. По всій країні та у Полтавській області протягом цього тижня, і не тільки, проходять онлайн уроки, вікторини та квести, а також багато інших заходів, присвячених країнам Європи, ЄС та євроінтеграції України. Із заходами, які проводяться Представництвом ЄС в Україні можна ознайомитися тут.


Святкуючи «День Європи», українці відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй європейського континенту. Україна демонструє, що визнає  європейські цінності: свободу, демократію, повагу до прав людини, верховенства права і сповнена рішучості будувати державу на цих засадах.

Стандарти вступу до ЄС дуже вимогливі, що в кінцевому результаті позитивно впливає на розвиток країн, які заявили про свій європейський вибір і потребують ґрунтовних змін. Країна-кандидат мусить мати: стабільні державні інститути, здатні гарантувати демократію, верховенства права, дотримання прав людини, захист національних меншин; функціонуючу ринкову економіку, спроможну витримувати конкуренцію всередині союзу; бути здатною виконувати умови,  до яких її зобов’язує участь у політичному, економічному  та  валютному союзі.

Україна – єдина держава не член ЄС,  у  якій  на державному рівні відзначається «День Європи».

Коли нову країну приймають до Євросоюзу,  глава Єврокомісії  на  урочистостях каже: «Ласкава просимо додому!»  Говорить цю фразу саме мовою  країни, яка вступає до лав ЄС. У цьому є свій  символізм…
Отже, маємо надію, що в недалекому майбутньому ця фраза пролунає саме українською!






Немає коментарів:

Дописати коментар