четвер, 30 квітня 2020 р.

Сторінки історії централізованої бібліотечної системи міста Горішні Плавні

     Днями нашому рідному місту виповнилося 60! Як багато сторінок вписано в його історію... Одна з них – історія становлення і розвитку книжкової скарбниці, яку сьогодні громада Горішніх Плавнів знає як центральну міську бібліотеку.


      Саме ця бібліотека нашого міста заснована 1 вересня 1967 року як бібліотека для дорослих  № 6  Кременчуцького міського відділу культури. На той час селище Комсомольськ  (з  03.06.2016 року місто Горішні Плавні) адміністративно було  підпорядковане  місту  Кременчук.  Новостворена бібліотека для дорослих  № 6  виконувала функції  селищної бібліотеки.
   Приміщення бібліотеки  знаходилось  за адресою  вул. Гірників 10,  в невеликому "фінському"  будиночку  площею  42  кв. м.
       Перший бібліотекар – Лутоніна (Сагайдачна) Ганна Володимирівна, випускниця Харківського державного інституту культури.


У листопаді цього ж року  місце праці отримала друга бібліотекар – Трещова Зоя Григорівна. Вона стала директором бібліотеки.


     Частина книжкового фонду бібліотеки була  створена  за  рахунок  передачі  книг  для дорослих  з фондів бібліотек  м. Кременчука, які обслуговували дітей до 14 років. Ця  література для них була не актуальна, а для новоствореної бібліотеки вкрай необхідна. Інша частина літератури  була придбана  в  обласному бібліотечному колекторі.
На 10 грудня 1967 року  день офіційного відкриття бібліотеки для читачів    фонд новоствореної бібліотеки налічував близько 3 тисяч примірників. 
Станом  на  1 січня 1968 року  до  бібліотеки  записалося 162 читача.

     У  січні 1970 року бібліотеці виділили приміщення  площею 120 кв. м. за адресою вул. Гірників, 17.  Вбудоване  у  житловий будинок приміщення, яке за проектом призначалось для магазина, віддали книгозбірні. Значно більше приміщення дало можливість відкрити читальний зал на 20 місць, абонемент з відкритим  доступом  до фонду та окреме  книгосховище. Всі ці заходи мали  позитивну динаміку: наприкінці 1973 року у бібліотеці налічувалося більше  чотирьох тисяч читачів.

     З перших днів своєї діяльності  бібліотека стала  освітнім, культурним  та  дозвільним центром  невеличкого  селища  будівельників гірничо-збагачувального комбінату. Будівництво комбінату було оголошено ударним. Молодь, яка приїхала на будівництво, проживала у робітничих гуртожитках (всього їх було 7). У перші роки в селищі крім кінотеатру, двох профспілкових бібліотек (ДГЗК та тресту "Кременчукрудбуд") та селищної бібліотеки – інших  культурних закладів не було. Саме тому працівники селищної бібліотеки проводили свої  заходи (тематичні та літературні вечори, конференції, обговорення книг та ін.)  у "червоних куточках" робітничих гуртожитків. 


Згодом     у середніх школах, які з невеликим інтервалом  відкривались  в  місті. У 1970 році на базі жіночого гуртожитку № 2 тресту "КРБ" було створено клуб  "Любителів прекрасного",  беззмінним керівником  якого  була директор бібліотеки Трещова З. Г.


       У 1974 році,  майже однією з перших,  створена Кременчуцька міська централізована бібліотечна  система для дорослих.  До  неї, в якості  бібліотеки-філії  № 5, увійшла селищна бібліотека Комсомольська.

     У квітні 1977 року селищу Комсомольськ було надано статус міста обласного підпорядкування; бібліотека Комсомольська продовжувала підпорядковуватися Кременчуцькій ЦБС.
Наприкінці  1977 року  у  бібліотеці  було  4750 читачів, книжковий фонд складав 40,7 тис. примірників,  книговидача – 126,9  тис., відвідування – 33,9 тис.

  Такими здобутками завершилось перше десятиліття роботи бібліотеки Комсомольська.

Немає коментарів:

Дописати коментар