понеділок, 3 жовтня 2016 р.

Михайло Грушевський – український історик європейського значення

Для учнів вищого професійно-гірничого училища  29 вересня співробітники міської публічної бібліотеки провели історичну годину «Михайло Грушевський – український історик європейського значення». В цьому році виповнилося 150 років з дня народження основоположника української історії - Михайла Сергійовича Грушевського. Про мінливості долі відомого вченого, неабиякого політика і публіциста розповіли учням бібліотекарі юнацького абонементу Поколодна Валентина й Дурнікова Валентина та Сирота Лариса й Макрідіна Валентина. Учні переконалися, наскільки цікаве і багатогранне його життя, наскільки актуально його спадщина сьогодні. Мало в світі знайдеться вчених, хто б міг стояти нарівні з М. Грушевським по продуктивності творчої роботи.

Михайло Грушевський - науковець зі світовим ім'ям. Його перу належить близько двох тисяч праць з історії, соціології, літератури, етнографії, фольклору. Важко оцінити однозначно, ким він був більше - вченим або політичним діячем. З цього приводу Михайло Сергійович написав так: «Я сам прийшов в політику через історію, і цей шлях вважаю нормальним ...» йому належить заслуга створення в консолідації українських демократичних сил на початку ХХ століття.

Все своє свідоме життя Михайло Сергійович був самовідданим ентузіастом українського національного руху, не впадаючи при цьому в націоналістичні крайнощі. В ході заходу учні дізналися маловідомі факти біографії вченого, ознайомилися з науковими роботами, які були представлені на книжковій виставці. Захід супроводжувався фрагментами з документального фільму про Михайла Грушевського.






Немає коментарів:

Дописати коментар