пʼятницю, 26 лютого 2016 р.

З поля честі не відступила: поетична вітальня до 145 років із дня народження Лесі Українки

До 145 років із дня народження Лесі Українки відбулась поетична вітальня "З поля честі не відступила", учасниками якої стали відвідувачі ТЦСО "Калина".

Бібліотекар Центральної публічної бібліотеки Олена Дудко, разом з Світланою Клименковою, Лілією Дульнєвою розповіли про родину Косачів-Драгоманових, дитинство майбутньої поетеси, атмосферу в якій вона зростала, її перші злети та хворобу, з якою Леся вела тридцятилітню війну. Учасники літературної студії "Слово" А.Козуб та Т.Гарбуз декламували вірші Лесі Українки, звучали романси на слова поетеси. Дуже цікавими і емоційними були доповнення Р.Г.Коцюбенко та П.М.Полякової.

Учасники вечора також змогли переглянули уривки фільмів, які детальніше розкрив стражденне життя Лесі Українки, зокрема її перебування на лікуванні в Криму серед бурхливих вод Чорного моря, її кохання без взаємності до Сергія Мержинського, боротьбу за життя та передчасну смерть. Адже саме історія її життя могла б стати основою для величної драми.

Як звя'зок поколінь, стала демонстрація літнім людям творчості молодих, які не забувають класиків літератури. Мурал Лесі Українки прикрасив торцеву стіну семиповерхового будинку у Києві. Його створив австралійський художник Гвідо ван Хелтон. На картині молода Леся Українка в вишиванці задумливо дивиться кудись у далечінь. Малюнок прикрашає гілка конвалій. Саме вірш «Конвалії» про панночку і зірвану квітку, написаний поетесою в 1884 році, надихнув художника на створення картини. Інформація про мурал міститься в журналі Фокус за 2016 рік №5 і його можна почитати в читальній залі публічної бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар