четвер, 23 липня 2020 р.

Історія бібліотек с. Келеберди

Перші бібліотеки ще за часів сивої давнини створювали  при церквах, яких за переписом 1859 року у с. Келеберда їх було 5. При Спасько-Преображенському та Троїцькому храмах, збудованих відповідно у 1851 та 1854 роках існували церковнопарафіяльні школи.
Слід зазначити, що у  с. Келеберда був досить високий рівень грамотності. За переписом 1862 року освіту мали як виборні козаки (335 чол.) й міщани (105 чол.), так і заможні селяни (117 чол.).

У січні 1918 року у  Келеберді  та на хуторах були організовані хати- читальні.  Книг  майже не було, але були газети. С перших років радянської влади залишки старої ідеології руйнувались вщент, особливо потерпали церкви, які грабували й паплюжили. Сільські активісти попалили не тільки ікони, а й надзвичайно цінну бібліотеку  яку, за версією місцевих жителів, перевезли до келебердянських церков після розгрому Запорізької Січі.


У 1928 році у  с. Келеберда відкрилися бібліотека та клуб, які працювали до початку Другої світової війни. В тяжкі часи німецької окупації (з 2 вересня 1941 по 29 вересня 1943 роки) працювала тільки школа і,  зі спогадів очевидців, писали діти між рядків на газетах із бібліотеки. Під час відступу німців село було вщент зруйноване. І вже після перемоги стала оживати і відбудовуватися Келеберда. У шкільному приміщені піонерської кімнати (окрема будівля) була невеличка шкільна бібліотека.


Радісною подією стало відкриття у 1952 році нового клубу, а згодом  і  бібліотеки. Вже сивочолі нині, випускники келебердянської школи з теплотою і зараз, через багато років, згадують бібліотекарку Івгу Йосипівну Петренко.


У 2019 році Келебердянська сільська Рада Кременчуцького району була реорганізована в Келебердянський старостинський округ Горішньоплавнінської міської Ради. З січня 2020 року Келебердянська бібліотека-філія увійшла до складу комунального закладу «ЦБС» м. Горішні Плавні.


Ось такий шлях із давнини у сьогодення пройшли  бібліотеки села Келеберда. За цей час змінилось багато людей, які працювали у бібліотеках  і  кожен зробив свій внесок, залишив частинку своєї душі. Зараз в бібліотеці працює Пєрємєна Ірина Семенівна, яка любить свою роботу і бере активну участь в культурному житті села.




2 коментарі:

  1. З задоволенням відвідала ваш сайт.
    Знайшла багато цікавого, порівняла з роботою нашої системи, дещо взяла для впровадження в роботу з карками Домана.
    https://mamabook.com.ua/kartochky-domana-yly-chemu-mozhno-nauchyt-rebenka-za-30-sekund/
    Так тримати, бажаю творчих успіхів і багато гарних, постійних користувачів. Директор ЦБС Ткаченко Н.Г.

    ВідповістиВидалити