пʼятницю, 22 січня 2016 р.

Соборність – як чинник українського державотворення

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель. Цього року, коли війна на Донбасі та російська окупація створила небезпечний прецедент, це дуже своєчасно і надважливо. Саме тому бібліотекарі Комсомольської міської централізованої бібліотечної системи вважають своїм обов'язком запросити до бібліотек молодь для проведення пізнавальних і дуже потрібних годин державності, патріотизму, годин історичної правди, історичних екскурсів, присвячених відродженню України, соборності нашої держави.

«Соборність – як чинник українського державотворення» - таку назву мала година державності, яка була присвячена знаменним подіям 22 січня 1919 року. Цей захід в центральній публічній бібліотеці відвідали студенти Комсомольського політехнічного коледжу Кременчуцького національного університету ім.і Михайла Остроградського.

Юнаки прослухали коротку літературно-художню розповідь бібліотекаря Олени Дудко про урочисте святкування об’єднання УНР і ЗУНР, згадали великі слова, які виголосив представник Директорії Федір Швець: «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна – в одну Велику Україну… Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу». Студенти мали змогу згадати шлях, яким пройшла Україна до своєї єдності проглядаючи уривки документальних стрічок.

Прусутня на заході начальник відділу култури і туризму Ірина Іванівна Зеленська акцентувала, що сьогодні проблема соборності України, на жаль, є не менш актуальною. І саме тому важливо постійно поглиблювати знання про iсторичний факт злуки українського народу, його значення; пробуджувати зацікавленість до вивчення iсторiї та культурних надбань українців; виховувати глибоку повагу та любов до Батькiвщини.

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Мабуть, не випадково вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Отже, він мав стати днем подвійного всенародного свята – Незалежності й Соборності.

Задзвонили срібні дзвони в Україні,
Аж по світі по широкім стало чути:
«Зустрічайте Воскресіння день! Віднині
Навік-віки Україні вільній бути!».

Зашумів відвічний Київ прапорами,
Розлилась народу повідь по Подолі,
На майдані, на Софійськім, з корогвами
Зустрічала Україна свято волі.

Україно, нездоланна вища Мати
Володимира, Богдана і Тараса.
Бог тобі призначив жити, не вмирати,
Бути світові як захист і окраса.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар