середу, 21 січня 2015 р.

Василь Симоненко: Вітязь української літератури

У Комсомольську згадуть відомого поета і журналіста Василя Симоненка, якому виповнилося б 80 років 

Василь Симоненко став свого часу одним з перших голосів українського «шістдесятництва». Він народився на Полтавщині, здобув журналістську освіту в Київському університеті, а працювати поїхав на Черкащину. Журналістську діяльність з літературною поєднував ще зі студентських років - але за життя поета вийшла друком лише одна його збірка «Тиша і грім».

Василь Симоненко помер у 28 років. За офіційною версією - від раку. За іншою версією, яку підтримують його сучасники, поет просто «багато знав». У 1962 році він разом з колегами Аллою Горською та Лесем Танюком виявив місця поховання розстріляних жертв НКВС у Биківні. Про жахливу знахідку повідомили у міськраду, але замість слідства, усіх трьох почали переслідувати. Василя Симоненка навіть кілька разів жорстоко побили. Наслідком цього, упевнені друзі поета, і стала його швидка смерть.

На святковий вечір-портрет «Вітязь української літератури» центральна публічна бібліотека запросила учнів 10кл. ЗОШ№2, кер. Пікуль Л. Школярі почули не тільки розповідь про коротке життя поета, а й виконання його поезій однолітками й особисто «живим» голосом у запису на диску «Лебеді материнства» . Організатор заходу, бібліотекар Олена Дудко розповідала: «Симоненко був тоді заборонений. Це людина, яка абсолютно не вписувався в рамки того часу».


Щоб гідно вшанувати талант митця всі відділи публічної бібліотеки підготували книжкові виставки: «Скільки б не судилося б страждати», «Життя мов спалах блискавки». Запрошуємо наших комсомольчан їх оглянути!


Немає коментарів:

Дописати коментар