середу, 27 листопада 2013 р.

Минуле стукає в наші серця

Українці повинні пам'ятати про трагедію Голодомору 1932-1933, щоби подібне горе ніколи не повторилося, кожному українцю варто жити і за себе, і за тих, хто загинув, щоби компенсувати страшні втрати Голодомору.


В нашій публічній бібліотеці кожен відділ підготував книжкову виставку на цю трагічну тематику. 21 листопада в бібліотеці відбувся вечір пам’яті жертв голодомору "Минуле стукає в ваші серця", на який бібліотекар Олена Дудко запросила студентів КПТ (гр. ВР-13-01, викладач укр. мови і літ. Підгорна Л.Г.). В принишклому залі лунали вірші, скорботні молитви до Господа. З сльозами на очах переглядали кадри фільму "Голод-33" (1991р. реж. О. Янчук), знятого за мотивами повісті Василя Барки "Жовтий князь". В уяві присутніх вимальовувались страшні картини штучно створеного голодомору, жертви невинних, які вмирали на родючих чорноземах, на безмежних ланах з рясним урожаєм. Хвилиною мовчання вшанували присутні жертв голодомору.


Історики не можуть вказати точну кількість жертв, називаючи цифри від 5 до 10 мільйонів чоловік. Полтавщина була однією з областей яка найбільше постраждала від голоду.


Радянська влада у 1932 році почала проводити конфіскацію зерна у колгоспів та у селян, та у серпні цього ж року було прийнято, так званий, «Закон про п’ять колосків». Тепер за будь-яке розкрадання колгоспного майна призначалось покарання у вигляді смертної кари з конфіскацією майна, іноді смертну кару заміняли на ув’язнення без права на амністію.


Багато людей намагалися виїхати в області, які не зачепив голод, та більш-менш хороші речі виміняти на мізерну кількість борошна. Дехто намагався влаштуватися на роботу в містах, щоб отримувати пайок за картками. Проте за наказом радянської влади голодуючим заборонялося покидати місця проживання.


23 листопада о 16.00 в Центральній публічній бібліотеці м. Комсомольська пройшла акція «Запали свічку пам'яті», яка відбулася по всій Україні і була присвячена 80-й річниці Голодомору в Україні 1932-1933 рр..


До Всеукраїнської акції приєдналися комсомольчани різних віків від 10-ти і до 60-ти років. Акцію підтримали активісти громадської організації "Центр" РОДІС ", працівники Центральної публічної бібліотеки, члени дитячого громадського об'єднання« Дитячий парламент »при виконкомі Комсомольської міськради.


Немає коментарів:

Дописати коментар